вівторок, 22 вересня 2015 р.

Круглий стіл «Спадщина Гертруди Коморовської» в Радехівській райбібліотеці


20 вересня 2015 р. в читальній залі Радехівської районної бібліотеки відбувся круглий стіл «Спадщина Гертруди Коморовської». Відкрив його і був модератором зустрічі Юрій Карплюк. Нововитківський сільський голова Роман Гладій у вступному слові обґрунтував необхідність збереження архітектурної спадщини Нового Виткова, залучення коштів для відновлення каплички Г. Коморовської, а також костелу та монастиря для того, щоб привабити туристів у село. З проектом «Спадщина Гертруди Коморовської» присутніх у залі ознайомив Андрій Газдюк.
Працівники ЦРБ підготували виставку літератури із скарбниці Радехівської  бібліотеки «Цікава сторінка з історії рідного краю». Її огляд зробила завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Світлана Сіцілюк, яка звернула увагу присутніх на краєзнавчі книги різних авторів про історію сіл Новий Витків, Сушно, Нестаничі, Павлів та інші, в яких описано трагічну історію кохання Гертруди Христини Коморовської (з с. Сушно) та Станіслава Щенсни Потоцького (з м. Кристинопіль), а також художні твори, зокрема поему Ю. Словацького «Вацлав», оповідання Н. Ярмоли «Перстень Гертруди».
В обговоренні та напрацюванні «Дорожньої карти» щодо відновлення каплиці Г. Коморовської взяли участь країзнавці Радехівщини Зіновій Твердохліб, Ігор Гілевич, Андрій Рурка, Володимир Матиящук, а також з Червонограда – Олександр Коркішко та зі Львова – Михайло Терлецький та Зорян Коморовський (представник родини Коморовських), Дмитро Янюк від «Агенції розвитку Радехівщини».
На завершення зустрічі були зібрані пропозиції учасників для подальшої праці в цьому напрямі.




Немає коментарів:

Дописати коментар