четвер, 1 вересня 2016 р.

Літературно-мистецька година «І.Франко: Віра. Сила. Велич»


Іван Франко – каменяр, Франко – лірик, Франко – Мойсей, Франко – велет духу, Франко – людина. І. Я. Франко – класик української літератури, поет, прозаїк, драматург, літературний критик, журналіст, етнограф, історик, економіст, соціолог, театрознавець. З його творчістю повязані найвагоміші досягнення української літератури кінця ХІХ – початку ХХ ст.
У переддень160-х роковин від дня народження І. Франка у районному Народному домі за участю бібліотекарів та працівників Народного дому пройшла літературно-мистецька година «І.Франко: Віра. Сила. Велич».
Читачі, книголюби, запрошені поціновувачі поетичного слова, шанувальники франкової спадщини, члени літературного товариства ім. О. Турянського мали змогу вкотре оцінити її  та оглянути книжкову експозицію «Іван Франко – син народу, велич світова», а також ознайомитися з краєзнавчими  бібліографічними розвідками «І. Франко і Радехівщина», зокрема  інформаційно-краєзнавчими розвідками «Маестро і Каменяр» (Олександр Мишуга та Іван Франко) та «Дружба  двох визначних особистостей» (І. Франко і С. Смаль-Стоцький). 
Герої літературних творів приходять у наше життя з дитинства. Письменник  з теплим, сердечним почуттям писав про дітей і для дітей. А діти Настя Зіменко, Галя Доскоч, Василина Смаль-Стоцька, Марічка Птасюк на знак пошани Великого Каменяра читали вірші «Розвивайся ти, великий дубе», «Тричі мені являлася любов», «У долині село лежить».
Письменницькі та наукові праці І. Франка увійшли до світової скарбниці. А от  радехівські літератори Ольга Федоришин та Лариса Демчук читали власну поезію, присвячену знаковій постаті Івана Франка в українській літературі.
Його доля була доволі складною. Про це ми дізналися з розповіді ведучих Наталії Коляди та Наталії Мандюк. Вірші про любов із збірки «Зів’яле листя» читала О. В. Руда. Почесний читач бібліотеки Й. С. Парубочий поділився своїми думками про знакову постать Вселенського генія І. Франка.
Вокальний ансамбль «Коралі» виконав українські народні пісні, а пісня на слова  І. Франка «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» прозвучала у запису.
Усі присутні на літературно-мистецькій годині мали можливість ознайомитися з фотовиставкою «Лаконічно. Про І. Франка у переддень 160-ряччя від дня народження» та репродукціями портретів.
І. Франко разом з нами і сьогодні, за збереження української незалежної держави, яку він будував своєю працею, своєю творчістю, своїм життям.

Немає коментарів:

Дописати коментар