пʼятниця, 27 квітня 2018 р.

Креативний семінар у бібліотеці-філії села Яструбичі

Визначення 2018 року «Роком охорони культурної спадщини в Україні» пов’язане з попередньою домовленістю між Радою Європи та представниками Європейського парламенту про оголошення 2018 року – «Роком культурної спадщини в Європі».
Наша Батьківщина має надзвичайно багату культурно-історичну спадщину. Своїм корінням вона сягає в сиву давнину.
В умовах розбудови української держави, її активної інтеграції до європейського та світового співтовариства значно посилився інтерес до історичного минулого, виявлення та дослідження невідомих сторінок вітчизняної історії. Потужною складовою формування ідентичності української нації поряд з мовою, історією, культурою є історико-культурна спадщина, в якій акумулюються історичне минуле і сьогодення, героїчні і трагічні сторінки історії.
Формування історичної пам’яті, об’єктивне відтворення нашого минулого, у тому числі через історико-культурну спадщину, стає нагальною потребою сьогодення.
Тому і було заплановано, а 17 квітня проведено семінар бібліотечних працівників, який носив назву «Бібліотека як центр збереження національної культурної спадщини». Семінар проходив на базі бібліотеки-філїї села Яструбичі. Робота семінару розпочалася уже в комфортабельному автобусі, оснащеному мікрофоном, де працівники центральної районної бібліотеки обговорювали деякі аспекти у роботі  бібліотек по темі семінару.
 Гостинно зустріла своїх колег завідувачка бібліотеки Лозинська Світлана Василівна – із короваєм та піснею-вітанням. А допомагали її в цьому активні читачі та друзі Марія Паращенко, Марія Лозинська, Іванна Мудрик. 
Всім бібліотечним працівникам було роздано рекламний буклет про бібліотеку.
На початок господинею була зроблена відео-презентація «Там, де мрії стають реальністю», а також виступили директор школи, депутат районної ради Огородник Ольга Павлівна, депутат районної ради Михалюк Григорій Романович. Цікавою була розповідь місцевого археолога-любителя Віри Кімак, яка проводила археологічну розвідку біля села і знаходила різночасові пам’ятки, які знаходяться у бібліотеці у виставкових тумбах, і з якими ознайомила гостей бібліотеки.


Настоятель місцевої греко-католицької церкви Св.Архистратига Михайла отець Володимир Микитюк поблагословив бібліотекарів на плідну працю. 

Відкрила семінар директор Радехівської РЦСБ Наталія Коляда. Завідувачка методично-бібліографічного відділу Ольга Кантор висвітлила питання «Сільська бібліотека у Рік охорони культурної спадщини: завдання і пріоритети». З методичними порадами «Бібліотека в системі збереження історичної пам’яті та культурної спадщини громади» та практичним досвідом виступила завідувачка відділу обслуговування Наталія Мандюк. «Туризм і культурна спадщина: грані взаємодії» – такі методичні рекомендації подала методист Світлана Сіцілюк. Бібліотекар районної бібліотеки для дітей Катерина Підгайнюк розкрила тему «Роль бібліотеки у формування національної свідомості дітей і підлітків та збереженні культурно спадщини рідного краю», а провідний бібліограф Ірина Личак надала консультацію «Використання інформаційно-бібліографічного потенціалу бібліотеки у популяризації культурної спадщини українського народу».
Завітав до бібліотеки і «козак» Василь, який допомагав бібліотекарю у проведенні брейн-рингу «Мандрівка по бурхливих хвилях читацького океану». При виході з бібліотеки кожний отримав медівник, випечений у формі голови птаха-яструба, а також збірку популярних пісень, підготовлену С.Лозинською для активного відпочинку-співу при продовженні подорожі.
 Для знайомства з невідомими куточками рідного краю та скарбами, залишеними нашими предками у другій половині робочого дня бібліотечні працівники району здійснили екскурсійний маршрут «Перлини Белзького Князівства», запропонований завідувачкою бібліотеки-філії с. Яструбичі Світланою Лозинською, у який супроводжувала волонтерка Марія Бойко. По дорозі до Белза вона цікавого, захоплююче, з любов’ю розповідала про історію свого рідного села Яструбичі  та навколишню місцевість. 
У Белзі разом з  екскурсоводом ми здійснили екскурсію Державним історико-культурним заповідником «Княжий Белз» з оглядом тисячолітнього міста.
     Виїзний семінар справив глибоке та незабутнє враження  і збагатив учасників новими знаннями з історії і культури рідного краю.
Сповнені вражень та емоцій бібліотекарі поверталися додому, де зупинилися на невеликий перепочинок на лоні природи.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар