пʼятниця, 27 квітня 2018 р.

Культурна спадщина нашого краю

 Кожен край  має свій унікальний колорит і неповторну архітектуру, адже кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам’ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток краю. Життя було насичене історією та традиціями. І невід’ємною частиною цього є величні храми, церкви і замки. Коли знаходишся поряд з такими архітектурними пам’ятками тих часів, створюється враження, ніби час у цих місцях незбагненним чином зупинився.
  Завітавши до нашої книгозбірні, матимете чудову нагоду збагатитися цікавою інформацією про багату історичну і культурну спадщину нашого краю, його неповторні місця, у яких все дихає історією і духом. Можна з впевненістю сказати, що гордістю Радехівщини по праву вважаються унікальні у своєму роді дерев’яні церкви, збудовані талановитими народними майстрами.
  Одними з найстаріших дерев’яних церков у нашому районі  є церква Різдва Пр. Богородиці в селі Радванці (1700), у Сушно – церква Св. Симеона Стовпника (1700), церква Покрови Пр. Богородиці у Вузловому (1724),  у с. Полове – церква Зіслання Св.Духа (1727), у с. Новий Витків – церква Преображення Господнього (1738), церква Успіння Пр. Богородиці у с. Оглядів (1738), церква Пр. Трійці с. Трійця (1760). Ці сакральні дерев’яні споруди  вважаються пам’ятками національного значення.
  А дерев’яну церкву Святої Параскеви (1822)  зі Стоянова було перенесено до Музею народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» у Львові.
 Найціннішим зі збережених костелів на Радехівщині є бароковий храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Лопатині, збудований у 1772 році  за проектом відомого архітектора Б. Меретина. 
 Окрасою міста і районного центру є новозбудований храм Святого Миколая. Його краса та сучасне архітектурне вирішення (поєднано стилі західного та східного обрядів) вразили навіть європейських фахівців.
  Пізнати свій рідний край, його історію та культуру нам допомагають книги, розповіді істориків та старожилів. У читальному залі районної бібліотеки діє книжкова виставка «Святі місця рідної землі». Особливо цікавими та пізнавальними є бібліографічні видання – інформаційно-краєзнавчі розвідки працівників бібліотек району  про сакральні споруди на Радехівщині.
  Важливо зберегти ці пам’ятки історії та культури   для наступних поколінь, передати нащадкам  у всій  їх величі та красі. Поважаймо минуле,  адже воно може ще багато чого цікавого розповісти, примножити історичну значимість минувшини. Але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися цим духовним надбанням, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.


Немає коментарів:

Дописати коментар