середа, 24 лютого 2016 р.

Міжнародний день рідної мови в Радехівській районній бібліотеці

                                     


      Кожного року 21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, встановлений ЮНЕСКО з метою захисту мовної і культурної багатоманітності. Адже визнання та пошана всіх мов є ключем до збереження миру. З 2002 року це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в Україні.
     Не залишилися осторонь цього традиційного свята й працівники Радехівської центральної районної бібліотеки. Напередодні цього дня, 19лютого, в читальній залі ЦРБ було проведено літературну мандрівку  ”Рідна мова – скарб народу”, на якій були присутні учні 11-а класу ЗОШ №1 міста Радехів, вчитель Худоба Л.В. та інші читачі. Учасники заходу отримали цікаву та корисну інформацію від ведучих – бібліотекарів Г.Стадник та Н.Коляди  про походження свята рідної мови, дізналися про культурне розмаїття рідного краю, ознайомилися з поетичними творами, які присвячені рідному слову, а також з гуморесками П.Глазового.
         До уваги присутніх була організована виставка-панорама  Мова – це пам”ять про минуле і стежина у майбутнє”. Огляд довідкової літератури з української мови  Не бійтесь заглядати у словник… зробила бібліограф С.Сіцілюк.
      Міжнародному дню рідної мови та 145 річниці від дня народження Лесі Українки була присвячена літературно-поетична елегія ”І там, де звучить рідна мова, живе український народ”, яка пройшла 23  лютого також в читальній залі  районної бібліотеки. На захід завітали старшокласники ЗОШ №2 м.Радехів з класним керівником Пелесь Л.Д. ”Мово моя, ти для мене криниця, я навіки з тобою, допоки я є…” -  такими словами розпочали захід ведучі Г.Стадник та Н.Коляда. Не залишилися сторонніми слухачами і учні, які читали гумористичні твори Остапа Вишні, Павла Глазового та мовні оповідки. Бібліограф Ірина Личак прочитала легенду Хвала мові.
         Окрема сторінка заходу була присвячена ювілею Лесі Українки та її поетичному доробку, яка єдину надію покладала на рідне слово.
        Місцева поетеса, член літературного товариства ім. О.Турянського Галина Березюк вела розмову з учнями про проблему збереження рідної мови та читала власні вірші.
        З  книжковою  виставкою ”Мова. Історія, Сучасність” та виставкою-переглядом  довідкових видань присутніх ознайомила С.Сіцілюк.




Немає коментарів:

Дописати коментар