пʼятниця, 7 вересня 2018 р.

Історія розповідає…

#Згадати #Знати #Пам’ятати
 У вересні вшановуємо пам’ять примусово виселених  українців із  території Закерзоння.  До земель Закерзоння належали  Лемківщина, Підляшшя, Надсяння, Бойківщина і Холмщина. З 1945 р. ці споконвічно українські землі відійшли до Польщі.
  Чим завинили ці люди?.. Це була не добровільна евакуація, а депортація. Українців змусили покинути не тільки своє майно, а й могили предків, рідних, духовні святині. Вони втратили усталений віками уклад життя. Депортація зруйнувала родинні зв’язки, своєрідні звичаї, традиції, духовні та  культурні надбання.
 Скільки сліз вилило розтерзане Закерзоння – до сьогодні не зникає цей біль… Скільки написано книжок, віршів, спогадів, розповідей, скільки написано й відспівано пісень…
Тим  трагічним подіям  була присвячена інформаційно-просвітницька година «Жорна історії. Трагедія українців Закерзоння».  Учні ЗОШ № 2 прослухали лекцію та переглянули відеофільм «Вогонь і зброя». Книги та різноманітні  публіцистичні  матеріали, присвячені закерзонській проблематиці,  дають  можливість  скріпити  пам’ять про цю частку українського та європейського минулого і   наблизити його  до себе.
 Важко зібрати в голові доволі велику жменю інформації з різних полиць, але виявляється, що вона необхідна, щоб зрозуміти, про що насправді ця історія розповідає.

Немає коментарів:

Дописати коментар