середа, 19 вересня 2018 р.

Погляд в минуле. Мандруємо і читаємо

«Ніщо так не збагачує, як подорож» (М. Реріх)
Подорожуючи, люди пізнають світ – історію, звичаї і традиції, культурні, літературні та духовні надбання людства  не тільки своєї країни. 
Осінній недільний день. Бібліотека. 
Віртуальна подорож замками Львівщини. Поринути в красиву казку – це можливо… Мовчазні свідки подій давніх часів; замилування ока прекрасних панянок; надійний і неприступний бастіон-оборона міст і містечок… 
Палаци та замки Львівщини надихають відчути себе прекрасними та благородними, величними та справедливими, як герої лицарських легенд…   
На Львівщині збереглося чимало пишних палаців, величних замків, могутніх фортифікацій. Не всі вони, на жаль, перебувають в доброму стані, проте кожен є унікальною туристичною цікавинкою і заслуговує на  увагу.  Слайд-перегляд «Замки Львівщини» презентувала вчителька історії, учасниця кола друзів «Не прОсто так…» Галина Микитюк.  
Віртуальну подорож доповнила книжкова виставка «Туристичний маршрут на мапі Львівщини».  Замки та фортифікаційні споруди Львівщини – основна туристична принада регіону. 
Тож, ми помилувалися мальовничими краєвидами навколо архітектурних споруд та пізнали  таємничі історії, які пов’язані чи не з кожною із замків маршруту «Золота підкова Львівщини», що включає п’ять основних фортифікаційних пам’яток регіону. Це Золочівський, Свіржський, Підгорецький, Олеський замки та замок у Старому Селі. Цікавою для ознайомлення є також фортеця Тустань, розташована на території природного парку «Сколівські Бескиди».
Цікава та пізнавальна   краєзнавча розвідка про один із палаців графа Бадені у Радехові, який збудований у 1775 році, зруйнований в  першій половині XX століття. Залишилися спогади радехівчан, ретро-світлини, різноманітні друковані публікації. Зустрічаються скупі відомості про замки  на території Радехівського району: дерев’яний замок в Лопатині, замок с. Щуровичі 1538-1550 рр.,   замочок у с. Стремільче 1556 р., замочок родини Коморовських у с. Сушне. Про це розповіла провідний бібліограф районної книгозбірні Ірина Личак.
Для допитливих  читачів бібліотекар  Наталя Мандюк пропонує книгу-подорож львівського історика Ореста Мацюка «Замки і фортеці Західної України. Історичні мандрівки»,  яка   знайомить з пам’ятками нашої старовини.  Якщо ж Ви не обмежені у часі, для вас – велична історія княжої фортеці 9-13 століття Тустань (на Сколівщині) в історико-краєзнавчому виданні Романа Щура та у романі львівського письменника Романа Іваничука «Шрами на скалі».
Можна відвідати й інші красиві замки Львівщини, серед яких Бродівський, Винниківський, Жовківський, Поморянський, Стрийський та інші збережені до сьогодні фортифікації.
Гуляти розкішними палацами та уявляти себе вельможами давніх днів найкраще у княжому Львові: палац Сапєгів, Потоцьких, Корнякта, Бандінеллі, Бєльських, Баворовських, Любомирських, Дідушицьких… Ще не перелічено навіть половини палаців і палациків, що гостинно відчинять Вам свої двері! До палаців Львова справедливо відносять також Будинок Вчених на вулиці Листопадового Чину. В цій розкішній будівлі знімали одну зі сцен славнозвісного фільму «Д’Артаньян і три мушкетери».
Україна варта того, щоб глибше відкрити перед світом свої унікальні багатства, самобутність своєї історії, культури, народних звичаїв і традицій.
Запрошуємо  у бібліотеку! Приємних мандрівок! Подорожуймо із книгою!

Немає коментарів:

Дописати коментар