середу, 19 грудня 2018 р.

Бути гідними своєї країни

У мить тяжку в нестерпній тій образі  
На барикадах зібраних зі снігу,
Стояла гідність у ясній звитязі,
Поклавши хід історії у книгу.
 В українському історичному календарі віднедавна з’явилася нова дата  21 листопада. Саме цей день став Днем Гідності та Свободи. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення свободи. Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, вимір людяності.
 Вшановуючи  знакову дату, в читальній залі Радехівської бібліотеки  відбувся  історико-патріотичний захід, присвячений 5-ій річниці історичних подій на Майдані. На зламі 2013/2014 рр. в Києві на центральну площу з протестом проти намірів можновладців вийшли прості люди, в основному молодь. Сотні тисяч людей з усіх регіонів України стояли на Майдані протягом трьох місяців холодної зими заради незалежності і свободи. Їх об’єднало бажання жити у вільній країні.
 Чим була і є Революція Гідності для кожного із нас? Це болюча тема, саме тому у кожного із нас виникає багато запитань, які спонукають до діалогу, роздумів і сподівань на краще. З висоти часу декілька річної давності на це та інші питання намагаються дати  відповіді історики, журналісти, політики, літератори. Не залишаються осторонь і кіномитці разом зі світовою спільнотою і свідомою громадськістю.
 А ось на зустріч із старшокласниками ЗОШ №2 м. Радехів  був запрошений відомий краєзнавець активний учасник революції Гідності Зіновій Твердохліб. Це справжній патріот, який не з чуток знає, що таке гідність, і  не на словах, а  на ділі  разом з іншими учасниками Майдану відчув всі складнощі та пройшов неймовірно важкі випробування.
 Бібліотекарі та учні  разом із З. Твердохлібом  пригадали пам’ятні дні, а також мали можливість опинитися в атмосфері Майдану, відчути перебіг доленосних подій в столиці та по всій Україні під час Євромайдану. Спогади Зіновія Твердохліба  доповнювалися переглядом фотоматеріалів з особистого архіву про трагічні моменти тих  історичних подій.     
  … Вони не були героями, вони були звичайними людьми. І більше сотні  з них віддали своє життя за нас, аби ми з вами жили у вільній і незалежній Україні. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували Героїв Небесної Сотні та загиблих військовослужбовців на Сході України, серед яких і  наші земляки.
 Історія революцій Гідності, фотодокументи, творчість майданівців, художнє відображення боротьби за національну гідність у творах письменників, у мистецтві – все це пропонувалось для користувачів на книжковій виставці. До уваги наших читачів і твори українських письменників, котрі оспівували гідність української нації. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу», – ці рядки гімну у дні революції стали пророчими. З ними вистоювали морозні ночі Революції Гідності, з ними йшли голіруч на озброєних силовиків, з ними протистояли підступному російському агресорові. Ми мусимо пам’ятати про цих мужніх людей, робити все можливе, щоб подвиг героїв Небесної сотні не був марним.
 Бути українцем і пишатися цим! Любити свою країну, її прапор, знати її Гімн! Цьому нас навчили події останніх років. Адже ці дні змінили кожного з нас. Пам’ятаймо ці уроки!

Немає коментарів:

Дописати коментар