середа, 19 грудня 2018 р.

Століття Листопадового Зриву

     #Згадати #Знати #Пам_ятати
                                        «Нам залишиться священним заповітом
                                            Вісімнадцятого року листопад.»…                            
 Чи знаємо ми свою історію... Перший крок до майбутнього – говорити з минулим, щоб почерпнути досвіду для сучасного й майбутнього. Минають роки…1-й листопад 1918 року належить історії.  Ми вертаємось до тих вікопомних листопадових днів, коли  на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг.
Період утворення ЗУНР є важливим етапом в історії українського державотворення ХХ століття. 
 В рамках відзначення цієї важливої дати у  Радехівській районній бібліотеці була організована та презентована історична фото-документальна експозиція «ЗУНР: події, документи, історія», до якої входили книжкова виставка-панорама та підбірки світлин і документів.
Біля ювілейної експозиції проходило спілкування бібліотекарів, краєзнавців, читачів та активних відвідувачів, а також проводилися інформаційні репортажі із сторінок періодичних видань та літератури краєзнавчої тематики із фонду бібліотеки.
 Матеріали та видання книжкової виставки-панорами – це сторінки історії проголошення ЗУНР, які знайомлять з літературою про життя та діяльність видатних громадсько-політичних діячів ЗУНР, про діяльність Української Галицької Армії та Українських Січових Стрільців, інформують про документи того часу. Зацікавлення викликали спогади, світлини,  архівні матеріалаи, законодавчі ухвали УНР, плакати, листівки, відозви, діаспорні видання. Багата й художня літературна спадщина про ЗУНР.
 Особливу цінність мають історико-краєзнавчі розвідки про сторінки історії Радехівщини в добу ЗУНР та про учасників листопадових подій – наших земляків. Вони є основою і вагомим джерелом циклу публікацій у місцевій пресі та просвітницьких передач на районному  радіомовленні, які можна прослухати за посиланнями:


Немає коментарів:

Дописати коментар