вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Пам’ятає земля наша, пам’ятає Україна

21 жовтня 1947 рік. Саме в цей день 70 років тому органами НКВД була проведена масова депортація населення Західної України під назвою «Захід», головним завданням якої було послаблення українського визвольного руху на західних землях. Тривала вона усього один день. За цей час було вивезено з Львівської, Тернопільської, Дрогобицької, Волинської, Рівненської та Чернівецької областей понад 76 тисяч осіб. На них усіх чекала нелегка доля – каторжні роботи в копальнях та колгоспах Сибіру.
Репресії торкнулися і жителів нашого Радехівського району. Насильницькому виселенню в Сибір підлягали члени повстанських родин і заможні селяни (так звані «куркулі»). Після десятків років заслання дехто повернувся на рідну землю, а дехто прижився на чужій. І аж до проголошення незалежності мало хто знав про  цю трагічну сторінку в історії України.
Про насильницьке виселення українців йшла мова в інформаційному репортажі зі сторінок краєзнавчих видань «Пам’ятає земля наша, пам’ятає Україна», який провела для старшокласників міста провідний бібліограф районної бібліотеки Ірина Личак. Вона звернула увагу на тематичну викладку книг та газетних статей із фонду книгозбірні про репресовані родини з Радехівщини.
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, кому долею судилося стати жертвою безжального терористичного режиму.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар