середа, 18 жовтня 2017 р.

Час не має влади над пам’яттю

З нагоди відзначення 75-річчя створення УПА та з метою виховання патріотичного духу у молодого покоління працівники районної бібліотеки провели годину патріотизму «УПА: народна пам’ять»,  на яку завітали учні 9-Б класу ЗОШ №2, їх класний керівник О. А. Худьо та шкільний бібліотекар М. О. Шемчук.
УПА боролася за Українську Самостійну Соборну Державу і за те, щоб кожна нація жила вільним життям у своїй власній державі. Це про них, відомих і невідомих  борців, пишуть у документальних та художніх творах, їх подвиг увічнений у символічних могилах, пам’ятниках та світлинах, про них знімають фільми. Саме про це вели мову бібліотекарі  Н. Мандюк, Г. Стадник та Т. Краснова.
Інформаційно-краєзнавча розповідь провідного бібліографа І. Личак про національно-визвольну боротьбу УПА на Радехівщині, про те, що пов’язує Р. Шухевича і Радехів та села нашого району, про книги, які висвітлюють ці події та є на ювілейній виставковій експозиції «УПА – армія нескореної України» також викликала зацікавлення молоді.
Особливо важливими для нас є спогади очевидців. Гостем зустрічі була активна читачка бібліотеки, член районного братства ОУН-УПА ім.. Р. Шухевича Марія Пилипівна Мельничук із с. Завидче, розповідь якої про події того часу у рідному селі викликала хвилюючі емоції у школярів. Приємним доповненням стала повстанська пісня у її виконанні.
З  маленькою частинкою великої історії УПА учасників заходу познайомив фільм телестудії «Радехів», який створили Мар’яна Зеленюк та Андрій Рурка про о. Василя Карпишина з с. Яструбичі –  учасника підпілля.
Свою обізнаність з темою учні підтвердили активною участю у вікторині, яку їм запропонувала бібліотекар читального залу Г. Стадник.
Під час флешмобу біля книжкової виставки юнаки та дівчата читали поезію літераторів рідного краю. Шкільний бібліотекар М. Шемчук звернулася до працівників районної книгозбірні зі словами  вдячності за співпрацю та цікавий захід.
Юнаки та дівчата із захопленням розглядали амуніцію та зброю вояків УПА та переглядали книги та документи про історію створення та командирів УПА, окремі випуски «Літопису УПА»,  журнально-газетні публікації, художні твори, спогади учасників та очевидців визвольної боротьби на теренах району.

Немає коментарів:

Дописати коментар