пʼятниця, 13 жовтня 2017 р.

Сільська бібліотека – сучасні пріоритети діяльності

З метою забезпечення професійного розвитку працівників сільських бібліотек Радехівської РЦБС та підвищення їх кваліфікації  5 жовтня 2017 року методично-бібліографічним відділом ЦРБ був організований районний семінар на тему «Сільська бібліотека і її користувачі в сучасному соціокультурному просторі села: нові підходи» на базі Вузлівської бібліотеки-філії. 
Адже, для значної частини населення, перш за все для сільських мешканців, бібліотеки є найдоступнішим, а в багатьох випадках єдиним засобом отримання необхідної інформації. Бібліотека, популяризуючи читання як один із видів дозвілля, стає центром дозвілля, місцем спілкування, допомагає читачам розкрити свої здібності, показати свій інтелектуальний розвиток.
Останнім часом в сільських бібліотеках відбуваються серйозні зміни, пов'язані з розширенням функцій і діапазону надання послуг. Сільська бібліотека, максимально наближена до населення, стає центром суспільного і культурного життя, популяризації книги і поширення читання. Разом і з тим бібліотека в сільській місцевості у більшій мірі, ніж у великому населеному пункті, відчуває тягар економічних і соціальних проблем. 
Різко погіршився стан фондів сільських закладів: не вистачає літератури для дітей, зростає частка морально застарілих видань, відбувається фізичне зношення фондів, що призводить до атрофії функціонального призначення бібліотек як установ організаторів читання, поширення інформації і книжкової культури.
Розпочався семінар нетрадиційно – поїздкою в с. Нестаничі. Бібліотекарі  відвідали  музей-садибу М. Шашкевича, зробили світлини біля його пам’ятника, також помолились у дерев’яній церкві Різдва Пресвятої Богородиці, в якій колись правив службу о. М. Шашкевич. З ознайомчим візитом завітали у бібліотеку-філію с. Нестаничі. Потім був переїзд у с. Вузлове та екскурсія в краєзнавчу кімнату-музей у Народному Домі.  
З місцевою книгозбірнею ознайомила  її завідувачка Л. Никон, яка провела екскурсію, а про роботу розповіла за допомогою мультимедійної презентації.
Відкрила семінар директор РЦБС Н.В.Коляда, яка інформувала про стратегію розвитку сільських бібліотек та наголосила на їх важливості як інформаційного центру сільської громади. 
Змістовними і насиченими були методичні поради та консультації за темами «Ресурси і послуги сільської бібліотеки. Сучасний діапазон діяльності» (зав. МБВ О.Кантор), «Створення іміджу сучасної бібліотеки» (методист С.Сіцілюк), «Публічна бібліотека та громада: стратегія співпраці (зав. МБВ О.Кантор), «Інформаційно-бібліографічне  обслуговування – складова діяльності бібліотеки» (провідний бібліограф І.Личак), «Впровадження креативності в проведенні просвітницьких заходів» (зав. відділу обслуговування Н.Мандюк), «Бібліотека і юний користувач: спілкування, взаємодія, співпраця» (заступник директора по роботі з дітьми Н.Савчук). 
Під час години професійної майстерності «Бібліотечна рекламна кампанія» учасники семінару переглянули мультимедійні презентації, підготовлені працівниками ЦРБ та бібліотек-філій с. Стоянів і Яструбичі, а також ознайомилися з рекламними буклетами бібліотек-філій «Бібліотека і її послуги».
Масу позитивних емоцій та море задоволення отримали присутні від участі у творчому вечорі вузлівської поетеси Стефанії Лепех «Чарівна пісня серця», підготовленому спільно працівниками сільського Народного Дому та бібліотеки за участі учнів, учителів школи та поціновувачів таланту літераторки. Завідувачка бібліотеки Л. Никон розпочала вечір розповіддю про С. Лепех та оглядом її творчості. 
Поетеса читала свої нові вірші та подарувала збірки творів бібліотекарям. У запису прозвучали пісні на слова С. Лепех з репертуару тріо священиків «Новий час». Вірші про Україну, родину, духовну поезію читали вчителі Н.Й.Крупник, Г.О.Лучко, І.Я.Ціолковська, Л.А.Халавко, бухгалтер ТЗОВ «Вузлівчанка» С.М.Адамчук, учні школи В.Обушок, І.Бортник, Х.Кельбас. 
Учасники художньо-просвітницького колективу Л.Ф.Покотило, Л.С.Микитюк, Л.Ф.Федина, Р.В.Вихопень, Л.В.Никон, С.М.Адамчук виконали пісні на слова поетеси. На завершення директор бібліотечної системи Н.В.Коляда подякувала працівникам культури с. Вузлове за надане приміщення для роботи та їхню гостинність.

Немає коментарів:

Дописати коментар