четвер, 15 березня 2018 р.

Наші земляки – лауреати Шевченківської премії

14 березня у читальній залі районної  бібліотеки на черговому засіданні  членів Радехівської станиці Братства ОУН-УПА ім. Р. Шухевича відбулася інформаційно-краєзнавча година, присвячена  204-річниці від дня народження Великого генія України та Шевченківським лауреатам нашого краю.

Шевченко – сучасний, живий та 
актуальний, як ніколи! Перечитуючи та переосмислюючи його твори «Розрита могила» та «Молитва» (декламували працівники книгозбірні Ганна Стадник і Ольга Руда), присутні знаходили відповіді на гострі питання сьогодення. Тарас Шевченко, пишучи про минуле України, передбачив  нам наше майбутнє.       
З історією Національної  премії України імені Тараса Шевченка як державної нагороди, найвищої творчої відзнаки в Україні за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва та Шевченківськими лауреатами 2018 року  ознайомила провідний бібліограф Ірина Личак.
Серед лауреатів Шевченківської премії різних років є і наші земляки, творчість яких була удостоєна цієї високої нагороди.

Першим серед наших краян цією премією було відзначено активного громадського діяча, господарника, Заслуженого агронома України, народного депутата Верховної Ради УРСР кількох скликань Йосипа Семеновича Парубочого – за новизну архітектурного планування та розбудову села Вузлове Радехівського району (1986 р.).
Через десять років Радехівщина знову з нагородою.  У 1996 році Указом Президента України Віркові Балею, уродженцю міста Радехів, диригенту і композитору, було присуджено Шевченківську премію за значний внесок у розвиток українського музичного мистецтва та пропаганду  його у світі.
Через двадцять років – знову приємна звістка для наших краян. У 2016 році  у номінації «Публіцистика і журналістика» лауреатом став незламний багатолітній політичний в’язень радянських таборів, видатний діяч українського національного руху, засновник Української Республіканської Партії, Герой України Левко Григорович Лук’яненко. Премія була присуджена за 13-томне зібрання творів «Шлях до відродження». Левко Лук’яненко певною мірою причетний до історії нашого міста, адже працював тут юристом  у  1958-1959 рр. Література про наших Шевченківських лауреатів представлена на книжковій виставці «Найвища нагорода – достойним».

З краєзнавчою розвідкою про пам’ятники та меморіальні таблиці  Т. Шевченку на Радехівщині, з краєзнавчими бібліографічними виданнями книгозбірні ознайомила присутніх бібліотекар читального залу Ганна Стадник.
Хай щорічно кращі з кращих митців освячуються високим Шевченковим іменем. І хай у цьому вельми достойному товаристві з’являються все нові й нові талановиті наші краяни.

Немає коментарів:

Дописати коментар