пʼятниця, 9 березня 2018 р.

Бути людиною…

Людина  в пошуках сенсу життя…
У  родинний, теплий спосіб серед холодної  погоди ми зійшлися до районної бібліотеки на вечір-роздум «Бути Людиною», присвячений 85-річчю від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара, щоб дізнатися про долю Великої Людини, послухати  історію його життя та  його родини.
Про Любомира Гузара  відомо  небагато (обмаль літератури, біографічних відомостей, архівних даних). Але, знаємо, що прожив 20 років у США, упродовж чверті століття очолював студитський монастир в Італії, і після 46 років еміграції повернувся в Україну.  Блаженніший  очолював УГКЦ 10 років, а коли занедужав, добровільно пішов у відставку. Розглядався як один із кандидатів на папський престол.
 «А що таке душа? Яка вона в людини?
 Душа – це те, без чого Людини не буває»
З такими словами до присутніх в залі звернулася директор районної  книгозбірні Наталія Володимирівна Коляда. 
Усі, хто був на вечорі,  мали можливість переглянути біографічній фільм  та слайд-презентації про життя  Великої особистості – Любомира Гузара. То ж,   кожен міг почерпнути для себе дещо нове, знайти хороший приклад для наслідування, як і в духовному, так і в світському житті. 
Активне та щире спілкування доповнювала  книжкова виставка «Людина Молитви. Людина Свободи», на якій були запропоновані нові книги: «Блаженніший вуйко Любко» та  Катерини Щоткіної «Любомир Гузар. Хочу бути Людиною», а також публікації з періодичних видань та світлини. Кожен долучився  до духовної скарбниці  своїми роздумами, міркуваннями та враженнями.  Обмін думками,  почуте, побачене  та прочитане  зворушили   глибокі та сокровенні почуття…
Отець Володимир:  «Любомир. Бути людиною» – це велика книга життя, в якій крізь спогади Блаженнішого Любомира про батьків, дитинство та юнацькі роки, його роздуми про людські цінності та ідеали, показана ціла епоха та розказана історія Української Греко-Католицької Церкви, яка тривалий час перебувала у вигнанні. Історія життя Блаженнішого Любомира віддзеркалює життя багатьох українців. Навіть на схилі років Любомир Гузар залишався діяльним, життєрадісним, цікавим до всього, його жарти були дотепними. У всіх діях Любомира Гузара відчувалася велика повага до людей».
Брат Андрій, студент Львівської Духовної  семінарії  Святого Духа: «Глава Української  Греко-Католицької церкви 2005-2011 років,  Архиєпископ-емерит, Почесний громадянин Львова Блаженніший Любомир Гузар – видатний українець, моральний авторитет нації, великий християнин, Кобзар наших днів, унікальна особистість світового значення. Він об’єднав українців, ставши нашим духовним Батьком.УГКЦ проголосила Любомира Гузара всенародним молільником за мир в Україні».
Галина Підгайна, вчителька-філолог, залишила свої враження: «Це була зустріч однодумців, людей, які закохані в життя, знайшли себе у ньому, бо вміють чути і бачити Людину. Добрим порадником і розрадником у роздумах про життєвий шлях Людини був Любомир Гузар Той, у кого на плечах відпочивають голуби! До розмови про таку Людину  прийшли добровільно, за покликом серця і душі! Рада, що побувала в такому товаристві, окриленою поспішала в домівку, щоб поділитися радістю спілкування! Нехай щастить нам усім у благородних починаннях і мистецтві усвідомлення себе Людиною! Моя душа відпочивала, я смакувала щирим свяченим словом».
Ганна Пехник, бібліотекар, поетеса: «Рада була зустрічі з духовними наставниками о.Володимиром та семінаристом Львівської духовної семінарії Андрієм Кічурою. Побувавши на заході в районній бібліотеці, винесла для себе багато корисного: чи легко бути Людиною? Скажу так: «Це просто бути собою, розвивати своє вміння, в повсякденному житті виховувати бажання бути чуйним і відповідальним».
ГалинаМикитюк, вчителька історії: «Великий Українець, щирий і чесний. Нам варто прислухатися до його думок, придивитися до його життя, брати за приклад».
Марія Дидимус: «Дякую за гарний вечір і таку приємну атмосферу. Залишились тільки позитивні враження».
Наталія Мандюк, бібліотекарка: «Напевно найбільшим «дефіцитом» є відвертість і простота! Але, якщо на рівні відчуття можливе проведення таких вечорів — це дуже  — дуже гарно! БУТИ ЛЮДИНОЮ не так вже й просто! А от цитати із Святого Письма, пісні, музика, творчість, прості і одночасно глибокі  роздуми дали поштовх  новим ідеям та задумам».
Любов Палига, викладачка музичної школи: ''БУТИ ЛЮДИНОЮ''. Чудові роздуми на прикладі життя Любомира Гузара. Дякую бр. Андрію, отцю Володимиру та працівникам районної бібліотеки за організацію та проведення такої цікавої та потрібної для кожного зустрічі».
Вечір роздумів «Бути людиною» став  нагодою ще раз зустрітися, висловити нашу шану і нашу любов Великому Українцю та духовному наставнику блаженнішому Любомиру Гузару.

Немає коментарів:

Дописати коментар